Opuncja figowa do roślina z rodziny kaktusowatych, występująca naturalnie w Meksyku i Ameryce Środkowej, Aztekowie uważali ją za roślinę świętą. Pierwsze owoce do Europy dotarły po powrocie wypraw Kolumba (stąd pochodzi jej nazwa w tłumaczeniu figa indyjska). roślina łatwo przystosowuje się do rożnych warunków glebowych, stąd też uprawiana jest w Afryce Północnej ( Maroko ).

Najważniejsze zalety oleju:

Olej zawierający w swym składzie min witaminę E i kwasy Omega 6, jest idealnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry dojrzałej. Silnie nawilża skórę i skutecznie likwiduje zmarszczki. Już po pierwszym użyciu odczuwa się wyraźne działanie „napinające”. Dużą zaletą oleju jest jego szybkość wchłaniania.

Dzięki zawartości steroli, skutecznie zapobiega utracie wody przez skórę. działa również przeciwzapalnie i tonizująco,

Polecane produkty